Exercicis Expressió Oral

Activitats de expressió oral:

1. Examinand A. Telefonau a un hotel per reservar una habitació doble per al proper dissabte.
Examinand B. Sou el recepcionista de l’hotel i per al proper dissabte només us queden habitacions individuals.

2.  Heu decidit partir junts de viatge i us reuniu per decidir-ho tot. Podeu ajudar-vos d’aquestes imatges.

3. Heu perdut la maleta a l’aeroport i anau a l’oficina d’atenció al client per reclamarla. Quan hi arribau, us demanen que n’expliqueu la forma i el contingut. Podeu ajudar-vos d’aquestes imatges.
Enllaç

4. Sou amics i avui us trobau per organitzar un cap de setmana d’acampada. Parlau d’on anireu, què heu de dur, què fareu…

5. Heu estat testimoni d’un robatori. Explicau detalladament què ha succeït i descriviu com era el lladre que heu vist.

6. Tens un amic o una amiga que últimament té molt feina i vols passar amb ell o amb ella un diumenge especial perquè s’animi i recuperi forces.

7. Esteu passant un diumenge magnífic. A l’hora de dinar, des del restaurant truques a un amic o amiga i li expliques com és el restaurant i què esteu menjant.

8. La sortida amb el teu amic o amiga va ser un èxit. Truca a l’agència de viatges per donar la teva opinió sobre la sortida i explicar què et va agradar més.

9. L’any 2002 centenars de voluntaris van anar a Galícia per treure el petroli que havia embrutat la costa després de l’enfonsament del Prestige, un vaixell petroler.

a.Descriu la fotografia que t’ensenyarà el professor o la professora.

Expressió Oral Prestige
b. Si ara es produís un fet semblant, t’agradaria anar-hi de voluntari o de voluntària? Per què?

10.  Temps lliure
1. Quin és el teu horari de feina o d’estudis? Tens gaire temps lliure després d’això?
2. Què t’agrada fer quan tens temps durant la setmana? I els caps de setmana?
3. Parlant dels caps de setmana, per exemple, ens pots explicar breument què vas fer el cap de setmana passat? On vas anar? Com t’ho vas passar?
4. Al lloc on vius tens moltes coses a fer? Hi ha molta oferta cultural (cinemes, teatres…)? SÍ: Hi alguna cosa que t’agradi especialment? NO: Què trobes a faltar?
5. Ens podries dir si la gent, al teu poble o ciutat, acostuma a sortir fora de casa quan té temps lliure? Què fa normalment? Resulta car o barat?
6. Hi ha gent que quan té temps, prefereix quedar-se a casa, convidar els amics i preparar algun dinar. A tu t’agrada fer això? Per què?

11. Casa teva 1. Vius en un pis o en una casa? Ens podries explicar com és? És lluny del centre?
2. Vius sol o comparteixes el pis o la casa amb algú? T’agrada? Per què?
3. Quin tipus d’establiments o de serveis (botigues, biblioteques, parcs, autobusos…) tens més a prop de casa teva? I si necessites un altre tipus de servei, on has d’anar?
4. T’agradaria viure en un altre lloc (poble, ciutat, país)? On? Per què?
5. A Catalunya, el preu dels pisos (de lloguer o de compra) és cada dia més elevat, i els joves marxen cada cop més tard de casa. Passa el mateix al lloc on vius / d’on ets tu? Què fan els joves quan volen viure fora de casa dels pares?
6. Imagina que has guanyat un premi i pots escollir la casa ideal. Explica’ns com t’imagines aquest lloc, on està situat, què hi ha a prop, etc.

 12. 1. No et trobes gaire bé i el teu veí té la música massa forta i et molesta. Vas a casa seva. EXPLICA-LI QUÈ ET PASSA I DEMANA-LI UNA SOLUCIÓ.
2. Acabes d’arribar a una ciutat on passaràs uns dies. Has de buscar allotjament. Vas a l’oficina d’informació turística. EXPLICA QUIN TIPUS D’ALLOTJAMENT BUSQUES I PER QUANT DE TEMPS.
3. Ets a la porta d’entrada de la universitat, i un company teu et demana on és l’aula on es fan els exàmens de català. INDICA-LI COM S’HI VA.
4. Puges a l’avió i t’adones que una persona ha ocupat el teu lloc. QUÈ LI DIUS?

13. 1. Vols reservar una casa per passar-hi uns dies amb uns amics. Truques a una agència de viatges. EXPLICA QUIN TIPUS DE CASA VOLS I PER QUANT DE TEMPS LA NECESSITES.
2. Un company t’havia deixat un llibre, però l’has perdut. Avui t’ha demanat que l’hi tornis. QUÈ LI DIUS? DÓNA-LI UNA SOLUCIÓ.
3. Ets en un restaurant i has demanat un plat. Quan te’l porten, t’adones que no és el que volies. Parles amb el cambrer. EXPLICA-LI QUÈ ET PASSA I DEMANA-LI UNA SOLUCIÓ.
4. Un amic teu acaba d’arribar a l’estació, però no pots anar a recollir-lo. Parles amb ell per telèfon. EXPLICA-LI COM POT ARRIBAR A CASA TEVA.

14. Conversa 01. La lectura
1. Llegeixes el diari normalment? Sí: Quin diari acostumes a llegir? Quines secciones t’interessen més? Per què? No: Per què? Com et mantens informat de l’actualitat, doncs? 2. I de llibres, en llegeixes? Sí: Quin és el gènere que més t’agrada (narrativa, poesia, teatre…)? Per què? No: Per què?
3. Quants llibres acostumes a llegir a l’any? En quins moments del dia sols llegir? D’on treus els llibres per llegir (amics, biblioteca, llibreria…)?
4. Quin és el títol de l’últim llibre que has llegit? Et va agradar? Per què? Explica’ns una mica de què anava.
5. Diuen que els joves llegeixen poc. Molts governs promouen la lectura a través de campanyes publicitàries. Creus que són útils? Per què?
6. De vegades es fan adaptacions d’obres literàries per al cinema. Quan es fa una versió en cinema d’un llibre, què prefereixes fer primer, llegir el llibre o veure la pel·lícula? Per què?

15.  Conversa 02. Les relacions familiars
1. Quantes persones sou a la teva família? Amb qui tens una relació més estreta? Per què? 2. A casa teva, en quines ocasions de l’any us reuniu tota la família? Què feu?
3. Ens pots explicar quina ha estat la darrera trobada familiar (qui éreu, què celebràveu, on éreu…)? T’ho vas passar bé? Per què?
4. A Catalunya, s’ha passat de famílies nombroses, de 3 o 4 fills, a famílies amb un sol fill. Quins avantatges i quins inconvenients creus que té per a un nen tenir germans o ser fill únic?
5. Avui dia, juntament amb la família tradicional, de pare i mare, han aparegut noves formes familiars: pares i mares divorciats, mares solteres… Què en penses? Creus que l’educació dels fills serà diferent? Per què?
6. Avui dia, hi ha molts pares que deixen els seus fills en guarderies perquè treballen tots dos. Creus que aquesta és una bona opció per a l’educació dels nens o penses que un dels dos hauria de deixar la seva feina per dedicar-se a tenir cura dels fills?

16. Fa temps que no fas vacances i, ara, a l’empresa on treballes, teniu poca feina i creus que seria un bon moment per descansar. Parles amb el teu cap. COMENTA-LI LA SITUACIÓ I DEMANA-LI PERMÍS PER FALTAR A LA FEINA UNS DIES.
2. Demà passat és l’aniversari del teu professor de català. Has pensat que entre tota la classe podríeu organitzar-li una festa sorpresa i fer-li un regal. COMENTA-HO ALS COMPANYS I PROPOSA’LS DE FER LA FESTA I COMPRAR-LI UN REGAL.
3. Amb el teu company de pis, heu decidit posar un anunci al diari per llogar una habitació que teniu buida. Algú truca interessat per l’anunci. EXPLICA-LI COM ÉS L’HABITACIÓ I DIGUES-LI QUINES SÓN LES CONDICIONS.
4. Aquest estiu tens pensat de marxar amb un amic de viatge a l’Índia. Truques a una agència de viatges que has trobat a Internet per fer una reserva en un hotel. EXPLICA-LI QUIN TIPUS D’ALLOTJAMENT VOLEU I PER QUANTS DIES.
5. Ahir va ser l’aniversari de la teva mare i et vas oblidar trucar per felicitar-la. Li truques. FELICITA-LA, DISCULPA’T I CONVIDA-LA A FER ALGUNA COSA ESPECIAL PLEGATS

17. Situacions de comunicació quotidianes 
1. Fa dies que no et trobes gaire bé. Ets a la feina i el teu estat ha empitjorat. Parles amb el teu cap. EXPLICA-LI QUÈ ET PASSA I DEMANA-LI PERMÍS PER PLEGAR.
2. Un company de classe t’ha dit que es casa d’aquí a un mes. Has pensat que podríeu fer alguna cosa junts per celebrar-ho. Parles amb la resta de companys. COMUNICA’LS LA NOTÍCIA I PROPOSA’LS DE FER ALGUNA COSA PLEGATS.
3. Ets a la teva habitació de l’hotel i els veïns del costat tenen el volum de la televisió molt alt. Truques a recepció. QUEIXA’T I DEMANA UNA SOLUCIÓ.
4. La teva família ha decidit de llogar una casa per celebrar el proper aniversari de l’àvia. T’han encarregat que organitzis l’esdeveniment. Truques a una agència per llogar una casa. EXPLICA QUIN TIPUS DE CASA BUSQUES, PER QUAN LA NECESSITES I FES-NE LA RESERVA.
5. Avui havies quedat per sopar a casa d’un amic, però ets enmig d’un embús de trànsit i no arribaràs a temps. Li truques des del mòbil. EXPLICA-LI QUÈ ET PASSA, DISCULPA’T I PROPOSA-LI DE QUEDAR UN ALTRE DIA.

18. Platja o muntanya
01 Què t’agrada més: anar a la platja o a la muntanya? Per què?
02 A la platja/a la muntanya, quan hi acostumes anar? Per què?
03 Quan vas a la platja/la muntanya, quines activitats t’agrada fer?
04 A Catalunya s’han posat de moda els esports de muntanya: baixar per rius amb barques de goma, tirar-se des d’un pont lligat amb una corda… Ho has fet mai? Sí: Et va agradar? Per què? No: T’agradaria fer-ho? Per què?
05 Què faràs les properes vacances? (on aniràs, quan, amb què…)
06 Has estat mai a Catalunya? Sí: Què et va semblar? No: Penses anar-hi?

19. Situacions comunicatives
01 Ets a Catalunya i truques a la secretaria d’una universitat per informar-te sobre els cursos d’estiu que ofereixen. Què els dius?
02 Avui arriba una amiga teva per estar-se un dies amb tu. Tu no la pots anar a buscar i li demanes al teu company de pis que hi vagi ell. Descriu-li l’aspecte de la teva amiga.
03 Aquest vespre t’han convidat a una festa, però tu havies quedat amb un amic i no podràs anar-hi. Truques a la persona que t’ha convidat. Disculpa’t i dóna-li explicacions. 04 Una amiga teva catalana ha vingut a passar uns quants dies a casa teva. Avui voldria anar a visitar un poblet que hi ha a la vora d’on tu vius. Hi ha d’anar amb tren i encara no sap on és l’estació. Tu treballes i no pots acompanyar-la. Explica-li què ha de fer per anar a l’estació.

20. Conversa Viatges i aprenentatge de llengües
01 T’agrada viatjar? Per què, què busques en un viatge?
02 Has viatjat gaire? Sí: On has estat? Quin país t’ha agradat més? Per què? No: Quin país t’agradaria conèixer? Per què?
03 Hi ha molts prejudicis i tòpics sobre els diferents pobles i cultures. Per exemple, es diu que als catalans no ens agrada gastar-nos els diners. Quins tòpics es diuen de la gent del teu país? Creus que s’ajusten a la realitat? Per què?
04 Deixant de banda els tòpics, si haguessis d’anar a viure un any a un (altre) país europeu*, per estudis o per feina, què escolliries: una ciutat dels països del nord, de l’est o més aviat mediterrània? Per què? *(si es creu convenient, aquesta pregunta, en comptes de restringir-la a un país europeu, es pot fer en relació als diversos continents)
05 El fet de no conèixer la llengua d’un país et representa un obstacle, una dificultat gran per decidir-te a anar-hi una temporada? Per què?
06 A part del català i de la teva llengua, en coneixes d’altres? Segons la teva experiència, què em recomanaries: que aprengués una llengua molt bé, o que n’aprengués unes quantes encara que no gaire bé?

21. Situacions de comunicació
01 Ahir era l’aniversari d’una bona amiga teva i te’n vas oblidar. Saps que per a ella és important i et sap greu. Li truques. Felicita-la i excusa’t pel teu oblit.
02 Uns amics i tu heu quedat per sopar. Ells volen anar a un restaurant que a tu no t’agrada gaire. Explica’ls per què no t’agrada i fes una altra proposta.
03 Una amiga et suggereix de sortir juntes dissabte al vespre, però a tu no et va bé. Explica-li per quin motiu no et va bé i proposa-li de quedar un altre dia.
04 Arribes a Barcelona, on vols quedar-te uns quants dies. Necessites trobar allotjament. Vas a una oficina d’informació turística. Explica quin tipus d’allotjament vols, com el vols i per quants dies.
05 Un amic teu català t’ha escrit per convidar-te a anar aquest estiu a casa seva. Tu has pensat que podries aprofitar l’ocasió per fer un curs d’estiu de llengua catalana. Li telefones. Agraeix-li la linvitació, digues-li quan hi penses anar i demana-li informació sobre els curs.

Deixa un comentari